Talopaketti saapuu – mitä pitää ottaa huomioon

Talopaketin saapumiseen tontille liittyy paljon asioita, joihin rakentajan kannattaa valmistautua etukäteen huolella. Mielestämme kaksi tärkeintä ovat tarkka tutustuminen toimitusaikatauluun ja -sisältöön sekä rakennuspaikalla tehtävät valmistelut elementtien ja tavaran vastaanottoa ajatellen. Molemmilla on suuri merkitys projektin sujuvuuden suhteen.

Elementit saapuivat 2.6. klo 7:00. Itse tulin tontille puolen päivän tienoilla ja seiniä oli pystyssä jo ihan kivasti.
Elementit saapuivat 2.6. klo 7:00. Itse tulin lasten ja makkarakeiton kanssa tontille puolen päivän tienoilla. Silloin seiniä oli pystyssä jo ihan kivasti, kuten kuvasta näkyy.

Pari viikkoa ennen sovittua toimituspäivää talotehdas lupaa toimittaa tilaajalle toimitusaikataulun ja tarkan toimitussisällön. Itse otimme talotehtaan edustajaan yhteyttä jo ennen tätä, koska mielestämme pari viikkoa on lyhyt aika valmistautumiseen kaiken kiireen keskellä. Lisäksi kun selvitimme asiat mahdollisimman aikaisin, pystyimme ottamaan halutut lastauspaikat huomioon jo maanrakennustöiden yhteydessä ja pyytämään niiden tasausta muiden kaivinkonehommien ohessa. Lapiohommina tämä on melkoinen urakka, jos tontilla on paljon epätasaisuuksia tai ylijäämämaata on kasattu aiotulle lastauspaikalle.

Vaikka toimitussisältö onkin syynätty tarkkaan jo kilpailutusvaiheessa, ja vaikka tekemistä on tässä vaiheessa muutenkin ihan riittämiin, suosittelemme papereiden kahlaamista tarkoin. Itse merkitsimme kaikki toimituspäivät rakennuskalenteriin heti. Tämä on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi, muutoin olisimme varmasti tähän mennessä unohtaneet jotakin.

Sopimuspapereissa oli tarkat ohjeet esimerkiksi tien ja liittymän riittävästä leveydestä. Täysperävaunu ei pääse aivan kapealle tielle kääntymään. Samoin papereissa oli annettu reunaehtoja tavaroiden lastaamisen suhteen eli miten kaukana talosta mikin materiaali saa rakennuspaikasta olla.  Lasku- ja lastauspaikat kannattaa hahmotella itselleen esimerkiksi asemakuvaan. Näin pystyy opastamaan myös maansiirtotöitä tekeviä. Ongelmia kuorman purussa kannattaa välttää, ne kun tulevat rakentajan itsensä kustannettaviksi.

Iltapäivällä saapui toinen rekallinen tavaraa. Edellisellä viikolla saapuneet kattotuolit on varastoitu rekan takana olevalle pellolle, joten ne eivät haittaa tavaran purkamista.
Iltapäivällä saapui toinen rekallinen tavaraa. Edellisellä viikolla saapuneet kattotuolit on varastoitu rekan takana olevalle pellolle, joten ne eivät haittaa tavaran purkamista.

Lappli-talojen Tampereen alueen edustaja Ari Manninen ehdotti itse, että hän tulisi katsomaan rakennuspaikkaa etukäteen. Sekä liittymä että tie todettiin liian kapeiksi ja tietä ja liittymää levennettinkin maansiirtourakan yhteydessä (ks. aikaisempi postaus maanrakentamisesta). Lopullisen varmuuden tien ja liittymän riittävästä leveydestä sekä lastauspaikkojen sijainnista saimme kuitenkin vasta talotehtaan pystytysporukalta, joka kävi katsastamassa työmaan etukäteen. Pystyttäjiltä saimme lisäksi muutenkin yksityiskohtaista tietoa kuorman purun ja pystyttämisen osalta.

Asentajien käynnin jälkeen valmistelimmekin tavaroiden laskupaikat. Tätä varten olimme hankkineet tutultamme 15 kuormalavaa, jotka riittivät hyvin tavaroiden alle laitettavaksi, koska osassa tavarasta (esim. ikkunat ja ovet) on yleensä lavat valmiina.

Talopakettiin kuuluvaa tavaraa tuli tontille 5 päivänä:

  • Kattotuolit tuotiin tontille 29.5.
  • Elementit ja muu puutavara oli tontilla seuraavan viikon maanantaina 2.6. klo 7:00 ja muut tarvikkeet (ikkunat, eristeet jne.) saman päivän iltapäivällä klo 16:00
  • Kattomateriaalit tuotiin paikalle asennuksen edetessä noin 2 vko ensimmäisestä toimituksesta.
  • Terassin lasiovet noin 2,5 vko ensimmäisestä toimituksesta.
  • Loput ulko-ovet noin 3 viikkoa ensimmäisestä toimituksesta.

Kattotuolit vastaanotti mieheni. Yksi henkilö riitti tähän hyvin, vaikka sopimuspapereissa edellytettiin vastaanottoon aina kaksi miestä. Yhden henkilön riittävyys kannattaa kuitenkin varmistaa etukäteen, ettei tule ongelmia. Kattotuoleille valmistelimme edellisenä päivänä laskupaikan hieman kauemmas rakennuspaikasta, mutta nosturin kantosäteen ulottuville. Näin varmistettiin se, että myöhemmin saapuvat kuormat päästään purkamaan ongelmitta.

Varsinaisena elementtien saapumispäivänä mieheni otti vapaapäivän ja oli tuttavansa ja isänsä kanssa koko päivän tavaraa vastaanottamassa ja järjestelemässä tontilla. Ihan koko päivää aikaa tässä ei toki mennyt, vaan hyvät kahvitauot ehdittiin porukalla pitää ja myös pystyttää eristeitä varten teltta talon takapihalle :-). Iltapäivällä talon seinät olivat pystyssä ja seuraavana päivänä asennettiin kattotuolit. Sää oli suosiollinen, aurinko paistoi käytännössä kaksi ensimmäistä asennusviikkoa. Sitten alkoivatkin melkoiset kelit, mutta sateiden alkaessa aluskate oli jo paikoillaan ja vähälumisena ja kylmänä Juhannuksena sadepisarat ropisivat jo peltikattoon.

Ennen kattotuolien asennusta talo näytti kovin matalalta. Kattoprofiili on pulpetti, mutta "väärinpäin" eli korkea osa tulee talon takaosaan.
Ennen kattotuolien asennusta talo näytti kovin matalalta. Kattoprofiili on pulpetti, mutta ”väärinpäin” eli korkea osa tulee talon takaosaan.

Kattomateriaalit tuotiin tontille mieheni isän ollessa tontilla hommissa ja kun ulko-ovet tuotiin paikalle, paikalla oli vain talotehtaan asennusporukka, jolle olimme kertoneet, että ovet ovat tulossa.

Toimitukset sujuivat hyvin ajallaan ja sovitulla tavalla. Tosin kuten jokaisessa postauksessassamme tähän asti, niin myös tässä nostamme esille rakentajan oman aktiivisuuden. Taloomme tulee etualalle 2,5 m korkeat ja yli 2 m leveät ikkunat, joita ei miesvoimin nostella paikoilleen. Jostain syystä toimitussisällössä ikkunoiden toimitus oli siirretty viikko elementtien saapumisen jälkeen. Otimme asian tiimoilta yhteyttä pystytysporukkaan, joka otti asiakseen sen, että ikkunat tulevat samassa kuormassa elementtien kanssa kuten alunperin pitikin. Ja niinhän nuo saapuivat ajallaan ja ne nostettiin paikoilleen elementtien nostamisen yhteydessä.

Suosittelemme myös tarkistelemaan aukotusten ja mahdollisten kantavien pilareiden sijoittelua mittanauhan kanssa. Vaikka vastuu vääristä sijoitteluista kaatuisikin talotehtaan niskoille, virheiden korjaaminen voi olla myöhemmin jos ei mahdotonta niin ainakin hankalaa ja viivästyttää siten projektin muuta etenemistä. Asennusvaiheessa meidän talomme osalta yksi kantava teräspilari oli asennettu 5 cm väärään kohtaan.

Tämä kantava pilari olisi tullut ikävästi käytävän puolelle, ellemme olisi väliseinien paikkoja merkatessamme tulleet tarkistaneeksi myös pilarin sijaintia.
Tämä kantava pilari olisi tullut ikävästi käytävän puolelle, ellemme olisi väliseinien paikkoja merkatessamme tulleet tarkistaneeksi myös pilarin sijaintia. Kuvassa pilari on jo siirretty oikealle paikalleen.

Tämä inhimillinen mittavirhe olisi aiheuttanut sen, että pilari olisi tullut käytävän puolelle. Mieheni onneksi huomasi tämän merkitessään putkimiehiä varten väliseinien paikkoja. Kun asia huomattiin ajoissa, sen korjaaminen sujui muun asennuksen yhteydessä ilman isompia viivästyksiä.

Ja tältä se talo näytti toisen pystytyspäivän lopulla:

Toisen pystytyspäivän iltapäivällä talo alkoi saada muotoaan. Etupihalle on kuormattu toimitukseen kuuluvaa puutavaraa. Kyprocit nostettiin autokatokseen, joten ne olivat hyvässä sateensuojassa heti kun katto saatiin päälle.
Toisen pystytyspäivän iltapäivällä talo alkoi saada muotoaan. Etupihalle on kuormattu toimitukseen kuuluvaa puutavaraa. Tuulensuojalevyt nostettiin tulevaan autokatokseen, joten ne olivat hyvässä sateensuojassa heti kun katto saatiin päälle.