Hana kuin hana?

Hanojen ja suihkujen valinta tapahtuu usein ulkonäön ja hinnan perusteella, koska hanoja ei oikein pääse missään testaamaan tositoimissa. Rautakaupoissa hanoja avataan ja suljetaan ilman vettä ja harvempi rakentaja hoksaa tehdä hanavertailua tuttavienkaan kodeissa. Tämä kuitenkin kannattaisi, sillä hanoissa tosiaan on eroja, jotka huomaa usein vasta käytössä.

Keittiöhana-Zedra-New
Keittiön kruunu on tyylikäs ja korkeakaulainen keittiöhana Grohe Zedra New. Hanassa on ulosvedettävä juoksuputki, jonka avulla esimerkiksi uunipellien ja altaan puhtaanapito on kätevää. Vesi juoksee hanasta pehmeästi ja roiskuttamatta ja veden tehon säätö on huomattavasti tarkempi kuin aikaisempien käytössämme olleiden hanojen.

 

Vesikalusteiden osalta päätimme satsata laatuun ja hankimme suurimman osan hanoista, kaikki suihkut ja seinä wc-tekniikat Grohen mallistosta. Parin kuukauden käytön jälkeen täytyy todeta että olemme valintoihimme tyytyväisiä.

Kaikki valitsemamme Grohen vesikalusteet ovat käytössä erittäin miellyttäviä. Vesi juoksee yhtenäisenä ja tasaisesti pienelläkin paineella. Suuremmallakaan paineella vesi ei roisku vaan vesi tulee hanasta pehmeän tasaisesti. Hanoja tai suihkuja ei juuri koskaan tule käytettyä täydellä teholla, koska puhdasta tulee vähemmälläkin. Myös pitkät hiukset puhdistuvat hyvin keskipaineella niin lautassuihkun kuin käsisuihkunkin alla.

suihku-rainshower-system+se
Kylpyhuoneen sadesuihkuissa on maltillinen 210 läpimittainen suihkulautanen (Rainshower System 210mm NEW) ja käsisuihkuna moderni Sena. Pitkätkin hiukset puhdistuvat keskipaineella – lasten hiukset kannattaa pestä kuitenkin käsisuihkulla, muuten menee saippua silmiin. Senassa on muuten todella poweria, vaikka sen upea muotoilu ainakin meitä aluksi toiminnallisuuden näkökulmasta epäilytti.

 

Sadesuihkujen osalta kannattaa huomioida, että saatavilla on yleensä perusnousuputket ja pidennetyt nousuputket. Valitsimme Grohen Sami Kaijasen avustuksella pidennetyt nousuputket ja mitoitimme termostaatin korkoon 110 cm lattiasta. Näin vältimme mitoitusongelmat, jotka ovat putkimiehemme mukaan hyvin yleisiä sadesuihkujen osalta. Moni yllättyy kuulemma siitä, miten matalalle suihkulautanen jää lyhyemmillä nousuputkilla.

Puutteita Grohen mallistossa oli meidän näkökulmastamme kaksi: vain harvaan kylpyhuonehanaan sai bide-suihkun eikä valikoimissa ollut lainkaan kuraharjallista hanaa kuraeteiseen. Tästä syystä kuraeteisen hanaksi valikoitui Oraksen Vega aputilahana.

Bide ei meille ollut ollenkaan pakollinen ominaisuus, mutta päätimme kuitenkin laittaa kylpyhuoneen yhteyteen tulevaan vessaan biden. Grohen valikoimasta löytyi pienikokoiseen altaaseen hyvin sopiva hana (Essence), josta vesisuihku tulee sopivasti etuviistoon.

Essence-bide
Essence-hana sopii hyvin pienen altaan kaveriksi (kuvan altaan syvyys 28 cm), koska vesisuihku tulee kivasti eteenpäin. Kasvot mahtuu tällä kombolla pesemään oikein hyvin.

 

Toiseen vessaan valitsimme korkeakaulaisen Essence Highspout-hanan.

Essence-high-spout-kph-hana
Korkeakaulainen Essence Highspout toimii hyvin matalan altaan kanssa. Vaikka vesi tulee korkealta, se ei roisku ympäriinsä vaan tulee hanasta pehmeästi.

 

Kun kerran Grohen mallistosta löysimme suurimman osan hanoista, päätimme hankkia myös seinä wc-tekniikan Grohelta.

wc-tekniikka-grohe+suihku-e
Seinä-wc-tekniikka Solido, peruspainikkeella. Koteloinnin teimme wedi-levystä. Kotelon yläosaan asennettiin pienet led-valot, jotka valaisevat kivasti kotelon takana olevaa tehostelaatoitusta. Eteisen vessaan tuli myös yksi ”varasuihku”, joka on ihan perusmallinen käsisuihku ilman suihkulautasta TempestaClassic III. Suihkutermostaattina TempestaClassic.

 

Kuten sanottua, olemme olleet hyvin tyytyväisiä hanojen käytettävyyteen – jos voi valita niin kannattaa panostaa vesikalusteisiin hieman enemmän. Omat valintamme ovat keskihintaisia, paljon kalliimpiakin ratkaisuja löytyy yhtä lailla kuin huomattavasti edullisempiakin.

4 thoughts on “Hana kuin hana?

  1. Meille tuli FM Mattsonin hanat koko taloon. Ei löytynyt FM Mattsoninkaan (eikä Morankaan, jonka kakkosmerkki FM Mattson on) mallistosta kuraeteiseen harjallista bidesuihkua. Otettiin silti FM Mattsonin bidesuihkullinen hana kuraeteiseen – hankittiin vaan erikseen tilaten Oraksen kuraharja bidesuihkun varteen. Eipä tuo olisi haitannut vaikka koko hanakin olisi ollut Oraksen, mutta me nyt tehtiin näin.

    1. Itsekin mietimme tuota vaihtoehtoa, jossa Grohen hanaan olisi liitetty kuraharja vaikkapa juuri Oraksen mallistosta – mahdollista olisi ollut. Mutta laiskuus iski ja kodinhoitohuoneeseen tuli tuo mainittu Oras Vega aputilahana 🙂

  2. Tollanen Zedra keittiöhana on ollut nykyisessä asunnossa 15v (ed omistaja valinnut) ja täytyy sanoa että oaras hana mitä olen koskaan nähnyt. priimakunnossa edelleen. sihti uusittu kerran (ei hanan vika vaan talon putkiston)
    tuo ulosvedettävä suutin on ihan sika kätevä

    1. Mukava kuulla kokemuksistasi! Tältä pohjalta voi odottaa, että luvassa on jopa kymmeniä vuosia Zedran kanssa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *