Raksalla vain muutos on pysyvää

Huolellakin tehdyt suunnitelmat osoittautuvat työmaalla helposti suuntaa-antaviksi. Isojakin asioita päätetään lennosta rakennustyön edetessä. Kannattaa kehitellä itselle sopiva tapa dokumentoida tulevan kodin sähkö- automaatio- valaistus- ja rakenteelliset sisustusratkaisut ja viettää rakennuksella aikaa mahdollisten urakoitsijoiden kanssa niin paljon kuin mahdollista.

Kuvassa vanhempien makuuhuoneen epäsuoran valon alaslasku. Suosittelemme, että rakentaja dokumentoi vähänkin tavallisuudesta poikkeavat ratkaisut sentilleen ja huolehtii ajantasaiset tiedot tontille työnteon yhteyteen.
Kuvassa vanhempien makuuhuoneen epäsuoran valon alaslasku. Suosittelemme, että rakentaja dokumentoi vähänkin tavallisuudesta poikkeavat ratkaisut sentilleen, mittaa ja merkitsee ne tarkasti seiniin / kattoon ja huolehtii ajantasaiset tiedot tontille mahdollisimman lähelle työskentelyä. Muuten jäävät mitat tarkistamatta. Esimerkiksi kuvassa näkyy alaslaskuun tuleva kattovalaisin, joka tuli ensin täräytettyä noin 14 cm väärään kohtaan ja joka on tässä kuvassa siirretty oikeaan paikkaansa.

Putkimiehen, sähkömiehen, timpureiden ja laatoittajien tekemät kysymykset rakennuksilla ovat kiireiselle ja stressaantuneelle rakentajalle inhottavan yksityiskohtaisia varsinkin, jos ne tulevat yllätyksenä. Useat asiat kuten putkien koteloinnit, epäsuoran valaistuksen alaslaskut tai pistorasioiden ja valaisimien tarkat sijoituspaikat kannattaa kirjata ensin paperille, tarkistusmitata paikan päällä ja merkitä mitat seiniin, kattoihin ja lattioihin heti kun mahdollista. Paperilta ei kerta kaikkiaan hahmota tilaa samalla tavalla kuin paikan päällä. Oma selviytymisstrategiamme oli seuraavanlainen.

1. Perustimme mittakuville oman kansion, jonka veimme työmaalle. Kansioon kokosimme mm. vesikalusteiden, kiintokalusteiden ja takan mittakuvat. Merkitsimme mitat ja korot lattioihin ja seiniin sitä mukaa kun talon rakenteet edistyivät.

2. Teimme jokaisesta huoneesta huonekortin. Huonekortteihin kirjasimme kunkin huoneen katto- ja seinävalaisinten paikat sentilleen. Samoin kirjasimme näihin epäsuoran valon hyllyjen, koteloiden ja alaslaskujen koteloinnit sentilleen sekä tarkat mitat ja mittakaavassa olevat pohja- ja naamakuvat kylpyhuoneen ja wc:n seinäwc-koteloinneista, shampoosyvennyksistä ja saunan lasiseinistä. Huonekortit teippasimme kunkin huoneen seiniin. Idea huonekorteista tuli Suunnittelutoimisto Ihanainen.comilta, joka teki meille wc:n huonekortin.

Kuvassa vanhempien makuuhuoneen ratkaisut kuvaava huonekortti. Kuten kuvasta näkyy, muutoksia tuli vielä huonekorttien tekemisen jälkeenkin. Ne oli kätevä kirjoittaa suoraan keskustelun jälkeen huonekorttiin.
Kuvassa vanhempien makuuhuoneen ratkaisut kuvaava huonekortti. Kuten kuvasta näkyy, muutoksia tuli vielä huonekorttien tekemisen jälkeenkin. Ne oli kätevä kirjoittaa heti työmaalla suoraan huonekorttiin.

3. Kävelimme yksityiskohdat läpi sähkömiehen kanssa.  Pistorasioiden, palohälyttimien, läsnäolotunnistimien, murtohälytysjärjestelmien ja ilmanvaihdon paikat ja tarvittavat johtojen läpiviennit kannattaa katsoa tarkkaan läpi, jotta esimerkiksi seinävalot tai epäsuoran valaistuksen ratkaisut onnistuvat suunnitellulla tavalla.

4. Varmistimme jokaisen asian moneen kertaan. Huonekorteista ja niiden suullisesta läpikäynnistä huolimatta asiat pääsivät versioitumaan jopa rakentajaperheen vanhempien kesken. Neuvomme on, että jos mieleen juolahtaa kysymys tai huomaa vastaavansa ”Joo” tietämättä ihan tarkkaan, mistä oli kyse, kannattaa omat ajatukset sanoa ääneen. Asiat unohtuvat helposti työn touhussa ja tuloksena on vääriä toteutuksia ja paljon purkuhommia.

Itse olisimme säästyneet monelta, jos olisimme hoksanneet tehdä huonekortit aikaisemmin ja pystyneet viettämään rakennuksella enemmän aikaa esimerkiksi sähkömiehen kanssa. Joka kerran rakennuksille mennessämme sähkömiehellä oli vähintään yksi tarkentava kysymys ja erittäin usein myös järkeviä parannusehdotuksia suunnitelmiin merkittyihin asioihin. Jos sähköt olisi vedetty ajattelematta huonekorttien mukaan, esimerkiksi Mh2:n seinävaloista ensimmäinen olisi jäänyt oven taakse ja vessassa pistorasia olisi ollut wc-istuimen vieressä lattian rajassa. Näin, vaikka suunnitelmia oli silmitelty puolin ja toisin useaan, useaan kertaan.

Meillä erityisesti sähköjen vetäminen olikin melkoinen ponnistus, koska rakennamme sähkömiehen kanssa itsesuunniteltua valaistuksenohjausjärjestelmää sekä kotiautomaatiota. Muutoksia tulikin meillä matkan varrella todennäköisesti hieman normaalia enemmän juuri sähköjen vedon osalta. Vaativiin sähköistysratkaisuihin tottunut sähkömiehemme lohduttikin meitä, että muutokset suunnitelmiin ovat sähköjen vetämisen vaiheessa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kirjoittelemme lisää valaistuksen ohjauksesta ja kotiautomaatiosta kun ratkaisut alkavat olla valmiina ja pääsemme niitä testailemaan.