Kun koti suunnitellaan tyhjältä pöydältä arkkitehdin kanssa, rakentajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota julkisivun aukotuksiin. Ikkuna- ja oviaukkojen sijainnit ja koot kun vaikuttavat merkittävästi sekä talon kokonaiskustannuksiin että tilojen toimivuuteen ja kalustettavuuteen.
Itse suunnittelimme ensin pohjaratkaisun. Julkisivua arvioimme pohjaratkaisuun nähden tekemällä kuvitteellisen kävelyn talon läpi (mallia kun vien keittiössä valmistamani ruoan terassin pergolaan, mistä kuljen ja miten sujuvaa se on, tai mitä näen kun istun ruokailemassa keittiön pöydän ääressä ja katselen ulos ikkunasta). Kävimme lisäksi pohjaratkaisun mitoituksineen ja kalustussuunnitelmineen läpi sisustussuunnittelijamme Helin kanssa (Ihanainen.com).
Helpoksi en tätä vaihetta kutsuisi, sillä käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koko talo täytyy pääpiirteissään osata suunnitella jo ennen kuin yhtäkään kiveä on tontilta siirretty. Julkisivun arviointi onkin loppujen lopuksi lähes kaikkea muuta kuin talon ulkoasun arviointia.
Ainakin meillä eniten aikaa meni juuri aukotusten miettimiseen, koska arkkitehti oli tehnyt toiveidemme pohjalta hienon tulkinnan myös julkisivusta vaakalaudoituksineen, kiviaiheineen ja isoine ikkunapintoineen. Julkisivuun liittyviä suhteellisen helppoja päätöksiä olivat:
- julkisivun väri (valkoinen)
- julkisivuverhouksen tyyli (tulee siis moderniin tyyliin sopiva leveä vaakalaudoitus tippanokalla eli profiili UTW170)
- kattomateriaalin valinta (pelti)
- katon väri (tumman harmaa)
- ikkunoiden ja ovien väritys ulospäin (tumman harmaa)
- suunniteltujen kiviaiheiden sijoittelu ja väritys (vaalean harmaa)
Ikkunoiden ja ovien sijanteihin sen sijaan tuli vähältä piti -havaintoja vielä aivan loppumetreilläkin. Osan seuraavassa listatuista havainnoista teimme aivan viime tingassa kun teimme talotoimittajan edustajan kanssa viimeisiä viilauksia pääpiirustuksiin.
- Lasten makuuhuoneiden (Mh1 ja Mh2) ikkunat oli piirrtetty lähes kiinni kiintokalusteisiin. Kaapin ovet eivät olisi suunnitellulla mitoituksella ja kalustuksella mahtuneet aukeamaan ja kaapistojen käyttö liukuovillakin olisi ollut hankalaa.
- Mh2:n idän puoleinen ikkuna oli aivan huoneen kulmassa kiinni. Päätimme siirtää ikkunaa noin 40 cm pohjoiseen päin. Tämä mahdollistaa huoneen pitkän seinän kalustamisen esimerkiksi senkillä tai vastaavalla. Kiintokalusteita seinälle ei tällä mitoituksella saa, mutta ne eivät muutoinkaan toimisi huoneen tällä seinällä, koska huoneen sisäänkäynti on käytävämäinen.
- Sisäänkäynnin yhteydestä poistettiin vielä viime tingassa oven viereen suunnitellut pikkuikkunat paloluokituksen vuoksi. Koska autokatos ja autotalli sijaitsevat talon yhteydessä, tähän suuntaan olevien ikkunoiden tulee olla paloluokitukseltaan IP15, mikä tarkoitti meidän tapauksessamme noin 1500 euroa lisää hintaa per ikkuna. Päätimme poistaa kustannussyistä sivuikkunat kokonaan, vaikka ne olisivat tehneet sisäänkäynnistä näyttävän ja eteisestä valoisan. Palomääräykset kannattaakin selvittää arkkitehdin / pääsuunnittelijan kanssa tarkasti, sillä niillä on merkittävä kustannusvaikutus kokonaisuuden kannalta.
- Keittiön ruokailutilan ikkunaa siirrettiin, jotta ruokapöytä voidaan kääntää pituussuuntaisesti. Ruokapöydän sijoittelu tällä tavalla antaa kaikille ruokailijoille mahdollisuuden katsella järvelle.
- Vaatehuoneen ikkunan sijainti tarkistettiin, jotta takaseinälle mahtuu kunnolla kaapinrunko (rungon syvyys 50 cm ja henkarivaatteineen vähintään 60 cm).
- Mh3:n isoa ikkunaa pohdimme ihan viimeiseen asti. Ikkuna on tyylikäs ja avaa näkymän peltomaisemaan. Mietimme kuitenkin, onko makuuhuoneeseen järkevää sijoittaa noin massiivista ikkunaa. Sinne se kuitenkin jäi, katsotaan mitä siitä käytännössä tuumaamme.
- Terassin oven kätisyys vaihdettiin alkuperäisestä suunnitelmasta, jotta suunniteltuun katettuun ruokailutilaan on helppo kulkea keittiöstä tarjoilujen kanssa ja ilman.
- Autotallin ikkunat muutimme siten, ettei varkaiden ole helppo ikkunasta tulla sisään ja että ikkunat eivät vie seiniltä säilytystilaa.
Myös rakennusteknisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi meidän talomme muuttui alkuperäisistä arkkitehtisuunnitelmista muutamissa ratkaisevissa kohdissa. Arkkitehtisuunnitelmissa talon kattomateriaalina oli huopa, ja koska valitsimme peltikaton, kattokaltevuutta täytyi korottaa hieman. Talo oli myös suunniteltu räystäättömänä. Tämän hylkäsimme lähinnä huonon säänkestävyyden vuoksi – tyylikäshän ratkaisu olisi ollut kuin mikä! Watch Passengers (2016)movie Going in Style 2017watch film Fifty Shades Darker nowwatch Dunkirk film nowmovie Colossal 2017