Tunnelmallinen sauna kahden asuinhuoneen välissä

Saunan ja kylpyhuoneen sijoittelussa meille eräs tärkein kriteeri oli, että kulku ei ole kodinhoitohuoneen yhteydessä (kts. talon pohjapiirros). Huolimatta käytännöllisistä kaapistoratkaisuista emme halua kylpyyn menon yhteydessä harmitella kuraeteisen kenkäröykkiötä tai kuivurista koriin nostettuja pyykkejä ? Näin sauna sijoittuikin vanhempien makuuhuoneen ja oleskelu- ja vierashuoneen virkaa toimittavan, talon toiseen päätyyn sijoittuvan monitoimihuoneen väliin.

näkymä-saunasta-ulos
Näkymä saunan ikkunasta on rauhoittava. Ikkuna on koko saunan levyinen ja 40 cm korkea.

Kun saunan rakentaa asuinhuoneiden väliin, kannattaa jo väliseinien pystytysvaiheessa huomioida tarvittava ääni- ja lämpöeristäminen (äänieristämisestä tarkemmin aikaisemmassa postauksessamme Köyhän miehen äänieristysratkaisuja). Saunassa on kiva jutella naisten ja miesten juttuja ilman pelkoa kuulolla olevista ylimääräisistä korvista – ja harva nauttii nukkumisesta saunan lämmössä.

Ratkaisimme nämä asiat tekemällä saunan vastaisista seinistä tavallista vahvemmat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vanhempien makuuhuoneen saunan vastaisessa väliseinässä on tuplagyprocit ja vanhempien makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen johtavan oven karmit on tiivistetty (olisimme ottaneet äänieristysoven, mutta sen kanssa tuli saatavuusongelmia oven koon ja valitsemamme mallin suhteen). Saunan puolella seinärakenne on myös normaalia vahvempi, eli saunan puolella gyprocin päälle asennettiin sauna-satu -levyt lämpöeristeeksi. Saunanhan voisi kaiketi tehdä suoraan gyprocin päälle alumiinipaperilla, mutta halusimme varmistaa, että saunan lämpö pysyy saunassa ?

Koko talomme arkkitehtuurissa merkittävässä roolissa on lasi (kts. aikaisempi postaus arkkitehtisuunnittelusta) – joten myös saunassa on takaseinällä koko saunan pituinen ja 40 cm korkea ikkuna ja saunaseinät on lasitettu T-lasituksella.

saunan-lasiseinät-suoraan-k
Saunan savunharmaa lasitus alkaa suoraan katosta ja saunan ja kylpyhuoneen katot ovat samassa tasossa.

Saunan koko on 4,5 m2, mutta lasin määrä ja saunan korkeus (2300) asettivat kiukaan teholle melkoisia vaatimuksia. Jouduimmekin etsimään kiuasta kokoluokasta 10,5 W. Tässä kokoluokassa ei ollut kauheasti valinnanvaraa kun etsinnässä oli alle 1000 euron pyöreä, saunan keskelle asennettava ja riittävästi saunan astintason yläpuolelle nouseva kiuas, jota voidaan ohjata kylpyhuoneen puolelta. Parhaiten tarpeisiimme vastasi Harvian Cilindro -kiuas – joka on kyllä noin 3 kuukauden saunomiskokemusten perusteella toiminut tilassa oikein hyvin. Haaveilimme Tulikiven ihanista kiuasmalleista, mutta niiden hinta tässä kokoluokassa nousi meille ostamisen esteeksi.

Lasituksen osalta emme halunneet tehdä juurikaan kompromisseja, vaan halusimme, että lasitus lähtee suoraan katosta. Saunan ja kylpyhuoneen kattokorkeus on sama (lukuunottamatta epäsuoran valaistuksen tarvitsemaa sisäännostoa suihkuhuoneessa). Saunan osalta tämä 2300 korkeus on ilmeisesti aika lailla maksimi siihen, että kiuas ja lauteet saadaan mitoitettua järkevästi. Mielestämme ratkaisu on onnistunut, vaikka kylpyhuoneessa on märkätilan tasoitteella ja maalilla toteutettu katto ja saunan puolella kattomateriaalina lämpökäsitelty haapapaneeli (STS10).

Saunan pintamateriaaleista sen verran, että sekä katossa että seinissä on lämpökäsiteltyä haapaa. Haavan valitsimme sen vaaleuden ja suhteellisen eleettömien puunsyiden vuoksi. Näin jätimme isomman roolin laude- ja selkänojamateriaaleissa käytettävälle lämpökäsitellylle radiata-männylle – ja vältyimme käsittelemästä lautoja millään erikoisvärillä.

yleiskuva-saunasta
Lauteiden mitoitus oli hiukan haastavaa, vaikka meillä oli kokemusta jo aiemminkin saunan rakentamisesta. Meidän saunamme lauteet on sijoiteltu siten, että ylälaude on korossa 1100, astintaso korossa 700 ja jakkara 350.

Halusimme saunasta tunnelmallisen ja nykyistä trendiä perinteisemmän. Iso ikkuna tuo paljon valoa ulkoa samoin kuin lasitus kylpyhuoneen puolelta, vaikka valitsimmekin samoin nykytrendin vastaisesti lasimalliksi savulasin kirkkaan sijaan. Valaistus tuotti jonkin verran päänvaivaa – ja päädyimme sijoittamaan lauteiden alle IP67-luokiteltua ledinauhaa (9,6 w/m), jossa on himmennys. Ratkaisu on erittäin onnistunut. Tunnelmointiin valot saa himmennettyä sekä saunassa että kylpyhuoneessa ja siivoustarkoitusta varten täydellä teholla valaistus on oikein riittävä vaikka ulkona olisi pimeääkin.

lednauhat-lauteen-alla-ilta
Led-valot lauteiden alla antavat kivan tunnelmavalaistuksen.

 

led-nauha-lauteen-alla
Led-nauha sijoitettiin lauteen alle aivan seinän viereen. Nauhan teho riittää hyvin siivoukseen ja himmennyksen ansiosta se antaa myös lempeän tunnelmavalaistuksen saunahetkiin.

 

Näillä eväillä syntyi tunnelmallinen ja kivat löylyt antava sauna, johon mahtuu isompikin porukka saunomaan. Mikäs sen parempaa perheelle, jossa jokainen jäsen saunoo mielellään vaikka joka päivä.

Share Buttonvar hupso_services_c=new Array(”twitter”,”facebook_like”,”facebook_send”,”google”,”pinterest”);var hupso_counters_lang = ”en_US”;var hupso_image_folder_url = ””;var hupso_url_c=””;var hupso_title_c=”Tunnelmallinen sauna kahden asuinhuoneen välissä”;

4 thoughts on “Tunnelmallinen sauna kahden asuinhuoneen välissä

  1. Moi,

    Kiinnostaisi tietää mitkä olivat lopulliset kustannukset.
    Ymmärsin, että olette rakentaneet itse noin 50%? Vai miten arvioisit?

    Mikä oli lasien osuus kustannuksissa?

    Tyylikäs talo ja hienosti suunniteltu alusta loppuun!

    1. Pahoittelen vastauksen viivästymistä! Arviosi oman työn osuudesta osuu aika lailla nappiin – niin paljon teimme itse kun vain mahdollista ja järkevää siinä suhteessa että koti saatiin asumiskuntoon mahdollisimman nopeasti.

      Kovin tarkkaa laskelmaa ei olla talon kokonaishinnasta tehty, vielä on juttuja kesken niin talon sisällä kuin ulkonakin. Talon hinta asettunee PRKK:n tilastojen valossa keskiarvoneliöhinnan paikkeille. Meillä hinnan laskentaa hieman mutkistaa se, että talo, kahden auton katos ja kahden auton talli on rakennettu saman katon alle. Pelkän talon osuuden hintaa on aika vaikea laskea.

      Kilpailutimme talon arkkitehtikuvien pohjalta kokonaisuutena. Hinnoissa ei eritelty ikkunoita. Erilaisten pienten muutosten myötä havaitsimme, että loppujen lopuksi ikkunat tässä korkeudessa (250) eivät vaikuttaneet juurikaan kalliimmalta investoinnilta kuin mitä olisi tullut hinta umpiseinillä. Kiinteissä perusikkunoissa hinta tulee suoraan lasin neliöhinnasta ja se ei merkittävästi eroa valmiin seinän rakennuskustannuksista.

      Isompi merkitys ikkunoilla on silloin, jos niiden pitää olla paloluokiteltuja, silloin ikkunalle tulee melkoisesti hintaa vaikka olisi pienikin räppänä. Tästä syystä jätimme ulko-oven vierestä arkkitehtikuvissa piirretyt (ja ihanat!) ikkunat pois, koska autokatoksen puolella olisi tarvittu paloluokiteltuja ikkunoita ja tässä hinta olisi ollut jopa kolminkertainen normaaliin ikkunaan nähden.

  2. Onko näitä vanhoja postauksia mahdollista palauttaa? Nyt ne on suurin osa korvautunut noilla elokuvamainoksilla. Erityisesti makuuhuoneen äänieristys postaus kiinnostaa.

    1. Kiitos kommentista, joku on näköjään ryöstänyt blogimme. Palauttelen postaukset takaisin – toivottavasti hakkeri ei löydä tietään takaisin tänne sotkemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *