Riittävästi kätevää säilytystilaa ovien taakse

Kaikissa kotimme huoneissa kiintokalusteiden suunnittelussa lähtökohtana oli riittävä ja arjessa kätevä säilytystila. Useita vuosia liian vähän ja osin epäkäytännöllisen säilytystilan kanssa eläneinä halusimme että uudessa kodissa arki olisi mahdollisimman vaivatonta ja että suurin osa tavaroista saadaan kaapin ovien taakse omille paikoilleen ja piiloon pois pölyä keräämästä.

keittiö-koko-kuva
Liesituulettimen poistoputken peittävän kotelon tilasimme mittatilauksena peltisepältä. Välitilamateriaalina harjattu RST-alumiinilevy on ollut erittäin kätevä – paljon helpompi pitää puhtaana kuin laatoitettu välitila!

Kiintokalusteiden kilpailutuksessa mukana meillä oli 5 toimijaa, joista loppumetreille jatkoimme kahden kanssa. Halusimme kaikki kiintokalusteet samasta paikasta ja kumppaniksemme valikoitui Puustelli. Keittiömyyjä Päivi Haavisto oli todella avulias ja osaava suunnittelija – valitsimme kiintokalusteiden materiaalit, välitilamateriaalin sekä kodinhoitohuoneen laatatkin Päivin avustuksella. Mukana valinnassa oli myymälässä myös luottopakkimme, eli Sisustusuunnittelutoimisto Ihanainen.comin Heli ja Miisa.

Olemme olleet hyvin tyytyväisiä Puustelliin niin suunnitteluprosessin, toimituksen kuin lopputuloksenkin osalta. Joitakin väärinkäsityksiä matkalla syntyi, mutta ne selvisivät yhdellä puhelinsoitolla erittäin hienosti ja hyvässä hengessä.

Keittiön suunnittelun tärkeimmät periaatteet

niemeke-vetolaatikostot

 •  I-mallinen keittiö, jossa ei ole hankalia kulmakaappeja
 • Mahdollisimman paljon lasku- ja työskentelytilaa
 • Mahdollisimman huomaamaton liesituuletin, ei isoa huuvaa
 • Pitkä ja syvä niemeke (2,8mx1m), jossa ei ole mitään kodinkoneita ja johon saadaan vähintään 3 baarituolia, joissa mahtuu hyvin istumaan – tämä toive oli itseasiassa yllättäväkin vedenjakaja eri keittiötoimittajien kilpailutuksessa. Kaikilta tahoilta näin isoa tasoa ei saanut yhdestä kappaleesta.
 • Niemekkeeseen paikka korkeille kodinkoneille (soda stream, smoothiekone)
 • 4-sankoinen roskavaunu
 • Astioiden kuivauskaappi altaan yläpuolelle
 • Niemekkeen ”sisäpuolelle” arkiastiat vetolaatikostoihin ja ”edustuspuolelle” paremmat astiat vetimettömiin kaappeihin (pomppusalvalla) sekä viinikaappi.
 • Kodinkoneista halusimme integroidun mikron, uunin, liesitason ja astianpesukoneen. Jääkaapin ja pakastimen osalta halusimme maksimoida tilan, joten integroidut vaihtoehdot eivät tulleet kyseeseen. Kodinkonepaketin ostimme kevään rakentaja-messuilta Gigantin osastolta ja toimituksen saimme kätevästi ajoitettua joulukuulle.

Keittiö ja olohuone muodostavat kodissamme keskeisen tilan, jossa vietämme ajasta noin 90%. Yhdistetty tila on kätevä erityisesti pienten lasten kanssa, koska heidän touhujaan on helppo pitää silmällä keittiöpuuhien yhteydessä.

veitsilokerikko
Keittiökauppoja tehdessä kannattaa tarkistaa mitä hinta sisältää. Puustellin tarjouksessa oli sisään laskettuna (ei tosin eriteltynä) kuvassa näkyvä huopainen veitsilokerikko sekä kaksi muuta aterinten säilytysratkaisua. Kaikissa nämä eivät kuuluneet mukaan pakettiin ja joitakin kymppejä näihinkin saa upotettua.

Kodinhoitohuoneen kynnyskysymykset

 • Riittävästi kestäviä lankakoreja likapyykille (oma kirjo- ja valkopyykille sekä erikoispyykille)
 • Riittävästi tasotilaa ja vetolaatikostoja kaikelle ihmesälälle, jota jokaisessa kodissa tuntuu olevan 🙂
 • Tilaa rössövaatenaulakoille & rössökengille
 • Kuraeteisen osalta halusimme ehdottomasti, että ritelikkö ei ole suoraan sisäänkäynnin edessä. Näin säästämme sekä ulko-ovea että ritelikön vieressä olevan kaapiston seinää vesiroiskeilta. Ritelikön oikealla puolella olevan kaapiston suojasimme samalla rosterimateriaalilla, jolla toteutimme keittiön välitilan.

Eteisen suunnitteluperiaatteet

eteinen-liukuovi-paneelisei
Eteisessä vaatteet piiloutuvat kattoon asti ulottuvaan likuovikaapistoon. Yhdellä ovella on leveyttä reilu metri.
 • Sisäänkäynnin viereen taso ja vetolaatikostot ihme sälälle sekä oma vetolaatikosto käsilaukulle.
 • Kattoon asti ulottuva kaapisto, jossa jokaiselle perheenjäsenelle kaksi vetokoria (hanskat ja päähineet) sekä mahdollisimman paljon tilaa kengille, edustus- ja ulkoiluvaatteille.
 • Päädyimme valitsemaan liukuovikaapiston – hinta ei loppujen lopuksi ollut juurikaan kovempi kuin saranallisilla ovilla olisi ollut ja nytpä eteisessä on melkoisen iso kokovartalopeili.
 • Kaapiston leveys on 2,40 ja se sisältää 120 leveän vaatetankokaapin, 60 leveän kaapin kahdella vaatetangolla sekä 60 leveän kaapin lankakoreilla ja ylähyllyillä.

Vessan säilytysratkaisut

Vessan-kaapistot-ja-peilika
Vessassakin halusimme kaiken mahdollisen tavaran kaapin ovien taakse piiloon. Liukuovellinen koko seinän mittaisen peilikaapin teetimme mittatilaustyönä puusepällä. Yllättävän kustannustehokas vaihtoehto.
 • Mahdollisimman vähän pölynkerääjiä eli koko seinän mittainen taso vetolaatikostoilla ja allaskaapilla. Jokaiselle perheenjäsenelle on oma vetolaatikostonsa.
 • Koko seinän mittainen peilikaappi (teetimme tamperelaisella puusepällä mittatilaustyönä), jossa myös 4 sektoria eli hyvä hyllytila jokaisen perheenjäsenen hygieniatarvikkeille.

Lasten makuuhuoneet

mh2-angry-birds
Tämän työskentelysyvennyksen ideoi Ihanainen.comin Heli. Vielä sille ei ole ollut käyttöä, mutta kouluikään tultaessa säästynemme hankkimasta koulupöytää.

 

 • Mahdollisimman paljon säilytystilaa ovien takana. Pienemmässä makuuhuoneessa (11,5 m2) tämä tarkoittaa kolmea 60 leveää kaappia, joista yhdessä on kaksinkertaiset vaatetangot ja kenkähylly, yhdessä 6 kpl vetokoreja ja loput hyllyjä ja kolmannessa pelkät hyllyt). Isommassa makuuhuoneessa (17,5 m2) on neljä kaappia (2×50 ja 2×60) ja kaapistojen välissä työskentelysyvennys.

Vanhempien vaatehuone

 • Walk-in-vaatehuone, johon toteutetaan myöhemmin myös meikkauspiste. Vaatehuoneen 5m pitkä seinä on kattoon asti täynnä hylly- vetokori- ja tankotilaa. Ensimmäistä kertaa vaatekaapissa on jopa tyhjiä hyllyjä!

Näillä periaatteilla kävimme keskustelut keittiötoimittajien kanssa. Puustellin Päivi osasi ottaa toiveemme hienosti huomioon ja antoi myös hyviä käytännön vinkkejä kätisyyksiin ja muihin yksityiskohtiin liittyen.

Kiireiselle lapsiperheelle suosittelen lämpimästi palvelevaa keittiömyyjää. Päivi pelasti minut monesta pulasta – ja tulihan sitä muutamat vellitkin siivoiltua vaipoista Puustellin henkilökunnan vessassa. Lämmin kiitos siis muutaman kuukauden ikäisen vauvankin tarpeiden huomioimisesta!

Nyt, kun olemme asuneet uudessa kodissamme viitisen kuukautta, emme ole vielä ainakaan havainneet asioita, joita tekisimme kiintokalusteiden osalta toisin.
Puustellin suunnittelukuvat (ilman mittoja) löytyvät Villa Jalantin Pinterest-tililtä.

4 thoughts on “Riittävästi kätevää säilytystilaa ovien taakse

 1. Hei. Meilläkin kiintokalustekilpailutuksen voitti puustelli jolla on paras asiakaspalvelu. Mikä laatta teillä on tuossa keittiössä?

  1. Moikka Sanna,

   kiitos kysymyksestäsi!

   Lattialaatta on PPA GLADE CINZA, koko 59.7X59.7 – tätä löytyy ainakin Laattapisteen valikoimista ja laatan neliöhinta jäi pikkaisen alle 40 eur/m2. Aikaisemmassa postauksessamme kirjoittelimme tarinaa isolla laatalla laatoittamisesta: http://www.villajalanti.net/uncategorized/kiilto-link-betonilattian-ja-lattialaatoituksen-valissa-ehkaisee-laattojen-irtoilemisen/.

   Laattaa saa myös valkoisempana, ainakin yksi henkilö on innostunut laatoittamaan vaalealla versiolla meidän lattiamme nähtyään 😉

 2. Hei

  Minkä malliset laatat teillä on vessan ”välitilassa” ja suihkujen takana?
  Näyttävät todella hienolta!

  1. Kiitos Jonas kysymyksestäsi, tehostelaatta on nimeltään NACARE BLANCO DECO (33.3X 66.6) ja itsekin pidämme noista kovasti. Hankimme nämä Laattapisteeltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *