Sisäkaton materiaalivalinta ei ollut helppo. Emme halunneet tehdä kattoa puu- tai mdf-paneelista. Sisustuslevyjen hinta tiputti ne pois laskuista. Mielikuva perinteisestä selkeästi röpöliäisestä rapatusta roiskakatostakaan ei houkutellut. Kun kuulimme, että roiska voidaan tehdä myös hyvin pienellä rakeella, innostuimme toteuttamaan katot roiskalla.
Roiska toteutettiin 8 mm ruiskulla, eli paria pykälää pienemmällä suuttimella kuin perinteinen roiskakatto. Pienellä ruiskulla ja Kiilto LH Hienotasoitteella saatiin aikaan pienirakeinen ja graafinen roiskapinta. Tyylikäs kattopinta on hyvin linjassa muun haluamamme selkeälinjaisuuden kanssa.
Tarkoituksenamme on toteuttaa koti ilman katto- ja jalkalistoja. Roiskakatto on siisti ilman listoja suoraan kun seinät ja katot on levytetty mittatarkasti siten, ettei levyjen väliin jää isoja rakoja. Seinien viimeistelystä kirjoitamme vinkkimme myöhemmin.
Katot roiskattiin kaikissa oleskelu- ja makuutiloissa lukuun ottamatta vanhempien makuuhuonetta, jonka katto ylitasoitettiin. Tämä siksi, että katossa on epäsuoran valaistuksen alaslasku, joka viimeistellään phentermine side effects tapetoimalla. Märkätilojen eli kodinhoitohuoneen, WC:n ja kylpyhuoneen katot ylitasoitetaan ja maalataan märkätiloihin soveltuvalla maalilla. Näin kodistamme tulee kokonaan kattopaneeliton saunaa lukuunottamatta.
Miten roiska tehtiin?
Meille oli aluksi hiukan hankalaa hahmottaa roiskakaton tekemisen työvaiheita ja siihen soveltuvia tuotteita. Asiaa selvitellessämme meille selvisi, että roiska tehdään samoilla tasoitteilla kuin seinien tasoittaminen. Työprosessi muistuttaa sekin levyseinien laittoa: ensin tehdään kunnolla pohjatyöt, sitten ylitasoitetaan ja lopuksi roiskataan.
Koska uskomme, ettemme ole ainoat, joita roiskan tekemisen vaiheet mietityttävät, listasimme matkan varrella oppimamme. Itse käytimme aikaisemmista remonteista tuttuja Kiillon tuotteita kaikissa työvaiheissa. Linkit käytettyihin tuotteisiin kussakin työvaiheessa löytyvät samoin oheisesta listasta.
- Katot levytettin kauttaaltaan Gyproc-levyllä. Märkätiloihin käytettiin niihin soveltuvaa levyä ja muihin tiloihin tavallista levyä.
- Gyproc-levyjen saumat nauhoitettiin paperinauhalla. Nauhojen kiinnitykseen käytettiin .
- Kaikki katot ylitasoitettiin kahteen kertaan. Ensimmäinen kerros tehtiin ja toinen kerros . Tasoituskierrosten välillä ja lopuksi pinnat hiottiin.
- Edellisten pohjatöiden jälkeen oli aika roiskata katot. Roiskapinta tehtiin suoriin kattoihin kertaalleen ja vinoihin kattopintoihin kahteen kertaan heijastumien ehkäisemiseksi korkeissa ja valoisissa tiloissa. Tuotteena oli .
- Roiskakattoa ei tarvitse maalata, mutta vanhempien makuuhuoneen ylitasoitettava katto pohjamaalattiin , joka on hengittävä ja antibakteerinen kotimainen maali.
- Pohjamaalauksen jälkeen ylitasoitettavat katot viimeisteltiin hiomalla röpöt pois ja tasoittamalla kolot viimeistelytasoitteella.
Nyt kun katto on valmis, olemme tyytyväisiä siihen, että valitsimme roiskan. Se osoittautui kustannustehokkaaksi ja suhteellisen nopeaksi tavaksi toteuttaa katto. Lisäksi mieltämme lämmittää erityisesti se, että meidän ei tarvitse paneloida eikä listoittaa vinoja kattoja. Tämä puuha on tullut turhankin tutuksi aikaisemmissa remonteissamme.
PS. Jos roiskan tekeminen kiinnostaa tarkemmin, Kiillon asiantuntijat vastaavat kuluttajaneuvonnassa kysymyksiin sähköpostitse: kiilto.tuoteneuvonta@kiilto.com tai puhelimitse: 020 7710 200.
Hei!
Todella mielenkiintoista blogia kirjoitatte! Minkä hintaiseksi tuollaisen katon neliöhinta muodostuu aineiden osalta, jos omalle työlle ei laske hintaa? Ilmeisesti kaikki työvaiheet pystyy itse tekemään?
Hei!
Kiitos Kaisa, mukava kuulla, että olet pitänyt blogistamme!
Neliöhinta ei roiskakatossa tasoiteaineiden osalta ole paha. Laskeskelimme, että noin 2,5 eur/m2 (mukana laskennossa nauhoitustustasoite, pohjatasoite, hienotasoite & ylitasoitetun katon pohjamaali). Kokonaishintaa laskettaessa kannattaa kuitenkin huomioida katon levytystyöt eli Gyproc-levyt ja mahdollinen työn osuus.
Suosittelemme harkitsemaan ammattilaisten käyttämistä katon tasoittamisessa ja roiskaamisessa. Hyvän lopputuloksen aikaansaaminen voi olla omin päin hyvinkin haasteellista. Emme tiedä, saako tällaisia koneita vuokralle esimerkiksi konevuokraamoista. Pari ammattilaista ylitasoittaa ja roiskaa katot ja ylitasoittaa ja pohjamaalaa myös seinät viikossa – itsellä tuo aika kuluu helposti yhden huoneen näpräämisessä. Eli jos vain mahdollista ottaa ulkopuolinen tekemään niin kannattaa harkita.
Tasoittaminen on ainakin meidän mielestämme yksi vaikeimmista remontoimisen ja rakentamisen osa-alueista tehdä itse tarpeeksi siististi, varsinkin jos käyttää paljon maalipintoja ja epäsuoraa valaistusta, jotka ovat todella armottomat pienellekin epätasaisuudelle.
Tervehdys!
Hieno katto ja koko blogi!
Kiinnostaisi tietää miten kattonene on kestänyt aikaa, onko nyt (pari vuotta?) myöhemmin tullut halkeamia tms. hankaluuksia katon kanssa? Meillä on vähän vastaava puurakenteinen projekti vireillä ja tuo ison avoimen tilan sisäkatto mietityttää. MDF tms. paneeli on täysin poissuljettu vaihtoehto, nyt kartoitetaan sitten muita vaihtoehtoja. Rappauksesta/roiskekatosta puhuttaessa meitä on varoiteltu katon halkeilemisesta puutalossa, joten olisi kiva kuulla käytännön kokemuksia!
Moikka Antti, kiitos mukavista sanoistasi!
Olemme asuneet nyt vuoden ja katto on ainakin tähän asti kestänyt hyvin ilman halkeamia. Kaikki katot märkätiloja ja vanhempien makkaria lukuunottamatta on roiskattu ja tähän mahtuu kaksi isoa ja korkeaa tilaa. Uskoisimme, että salaisuus halkeamien estämisessä on huolellinen pohjien tekeminen.
Koittaa siis varmistaa, että levyt asennetaan kattoon hyvin samaan tasoon ja että saumakohdat nauhataan tarkoitukseen sopivalla saumanauhalla ja -aineella. Lisäksi roiskan alle on tehty tasoitus ja hionta kahteen kertaan ja sitten vasta pinta päälle.
Katossa ainoa pieni halkeama on siinä kohdin, missä vino sisäkattoprofiili muuttuu käytävällä suoraksi katoksi. Kulman koolausten ja levytysten tekeminen oli melkoista askartelua ja arvelutti jo tehdessä… Muutamia halkeamia ylitasoitetuissa seinissä on ainoastaan niissä kohdin, joissa on laitettu rinnakkain leikatut levyt ilman ”nauhasyvennystä”.
Myös seinien ja katon liittymäkohdat ovat kestäneet hyvin, ne on huolella nauhoitettu myös.
Tasoitusten ja roiskausten tekemiseen kannattaa ottaa hyvät tekijät. Meillä roiskakatto on osin vähän epäonnistunut sikäli, että joissakin kohdissa roiska ei ole niin pieni kuin halusimme – osassa kohtaa taas juuri sellainen kuin pitikin. Eli tarkkaa silmää ja suosituksia kannattaa kysellä tekijöistä.
Eli ainakin toistaiseksi olemme säästyneet halkeamien harmeilta.
Hei!
Kiitos vastauksesta!
Päädyimme samaan ratkaisuun kuin te eli roiskakattoon, on vaan niin älyttömän paljon paremman näköinen vaihtoehto kuin halpispaneelit. Ja listattomuus kiinnostaa myös.
Näillä hyvillä vinkeillänne eteenpäin 🙂
Mainiota, kiva kun viestittelit vielä että mihin päädyitte! Itse tuumimme paneeleista ihan samoin kuin te – ei ollut varaa näin isoissa neliöissä panostaa kalleimpiin materiaaleihin. Roiska oli kustannustehokas ja fiksi ratkaisu.
Tsempit rakennusprojektiin, meillä juuri tuumaillaan rakennuslupaa seuraavaan projektiin. Jos lupa saadaan niin jatketaan tarinointia tästä hankkeesta myös täällä blogissa.